torsdag 2 juli 2009

Balderson fortfarande ett mysterium


I gårdagens Svenska Dagbladet avslöjades Bo Balderson ännu en gång och ännu en gång var det sannolikt ett stolpskott när Olle Adolphson utpekades. Wiki om Balderson

För snart ett år sedan presenterades i SvD, en intervju med Bo Balderson och Olle Adolphson avled för fem år sedan.

DN svarade med två artiklar om fenomenet Balderson och egna spekulationer.

Lars Linder förklarar:
"Inte heller litterärt är de särskilt njutbara, tvärtom är de i grunden ganska illa skrivna, något som gör alla försök att associera den välbekanta pseudonymen med framstående författare som Sven Delblanc eller Gösta Gustaf-Jansson närmast äreröriga. Inräknat veckans försök i Svenska Dagbladet att med pukor och trumpeter lanserar den språkligt precise Olle Adolphson; av alla."

Jag håller definitivt inte med om att baldersonböckerna är illa skrivna. Här kanske det osar avundsjuka?

Hemlige Balderson
"Jörgen Blom hade spårat att Bonniers skickade inkomstuppgifter på Sjöberg till skattemyndigheten. Och det handlade om stora summor. Enligt Aftonbladet ansökte också en Bo Balderson om att få bli folkbokförd på Irland, vilket också adjunkt Björn Sjöberg gjorde en tid därefter."

Om detta är sant är det ett tungt indicium.

"- Pengarna och så likheten med sommarön, det är uppgifter man inte kan komma ifrån. Och så hade han en tvillingbror som var jurist och verksam inom kansliet. Alla uppgifter som jag fick kollade jag – och allt stämde till hundra procent."

De flesta är överens om att Balderson har kopplingar till den socialdemokratiska aristokratin.

"Bengt Nordin meddelar från semester på Hurtigrutten:
- Jag har inga kommentarer. Jo, en – att Bo Balderson fortfarande lever."

Hans böcker får ett säljuppsving varje gång som pseudonymen påstås vara avslöjad. Baldersson kan räkna med en ordentlig inkomstökning nu.

Mera om spekulationerna här

Inga kommentarer: