lördag 22 augusti 2009

Klimatdebatten och växthuseffekten


Jag har hittat några olika bilder som illustrerar samma tekniska förlopp. Klicka på dem så blir de tydligare




Vem har rätt om klimatet? är frågan i en intressant DN-artikel.

Vi vet naturligtvis det mesta om dagens klimat och rätt mycket om klimathistoria, men framtidens klimat är avhängigt parametrar som vi inte har koll på.

Vad händer när permafrosten i gigantiska torvmossar släpper och enorma mängder metangas frigörs?

Vad händer efter ett stort vulkanutbrott med askmoln i hela vår atmosfär?

Vad händer när vi har avverkat för mycket av världens skogar?

De och många andra relevanta frågor brottas forskarna med och det enda de kan prestera är hypoteser.

Artikelcitat: "Enligt FN:s klimatpanel (IPCC) står vi som bekant inför en farlig uppvärmning av globen som beror på de koldioxidutsläpp som människan ligger bakom. Många har övertygats av deras argumentation. Men det finns några högljudda kritiker. Resultatet är en förvirrad diskussion som i förlängningen kan hota beslutsamheten att göra något åt saken."

Om huvuddelen av växthuseffekten är följden av cykliska naturfenomen, kan vi inte göra mycket för att hejda utvecklingen, men vi kan i alla fall se till att de mest dramatiska konsekvenserna lindras genom en förnuftig hantering av naturen samt hjälp till länder i Afrika och Asien att ställa om sin kost-och-logi-status.


"Om vi fortsätter att pumpa in koldioxid och and­ra växthusgaser i atmosfären i nuvarande takt så kan medeltemperaturen enligt klimatpanelen komma att öka med flera grader fram till nästa sekelskifte. Det skulle leda till en höjning av havsnivåerna vilken i sin tur skulle drabba hundratals miljoner människor på ett förödande vis"

Även om det mänskliga bidraget till den globala uppvärmningen är minimalt bör vi öka riskmedvetandet så att eventuella katastrofhanteringar kan förberedas strategiskt.

"Fokuseringen på klimatfrågan har också haft andra positiva effekter. Medvetenheten om att det är människor i fattiga länder som kommer att betala det högsta priset för uppvärmningen samtidigt som det är människor i den rika världen som bär det största ansvaret för den har fört upp frågor om global rättvisa på agendan."

På lång sikt innebär nuvarande utveckling att uppskattningsvis halva jordens befolkning måste flytta när deras hemområden blir obeboeliga. Då kommer de som orkar och har råd, att ta sig till våra trakter för att överleva.

Det är lätt att glömma bort den översta bilden av Jorden som ett stor klot med en väldigt tunn skorpa som vi lever på. Vi har nästan ingen koll på vad som händer under ytan och även om vi hade det, kan vi inte påverka den utvecklingen.

Här är en mycket intressant sida om vår planet och de naturkrafter vi inte kan påverka.

1 kommentar:

Havsperspektiv sa...

För 15000 år sedan var Skandinavien täckt av ett flera kilometer tjockt istäcke. Det tog ungefär 8000 år för isen att smälta, vilket bör innebära så pass varma somrar och milda vintrar att nettoavsmältninge översteg tillskottet. Vi tror oss också veta att det inte kördes mycket bil, flygplan eller ens oljekraftverk på den tiden. Nåväl, vad var det då som fick isen att smälta ?